COVID-19Updates

Stil worden en dan schrijven.

2020, wat een onverwachte wending nam je…..

Halverwege maart ging ons land in een intelligente lockdown.

Wát een tijd hebben we beleefd , een virus dat hoe dan ook in de wereld kwam en zijn weg ging (en nog steeds gaat) over de wereld. Van land tot land. Van mens tot mens. De vraag blijft hoe komen we er vanáf. Gelukkig zijn er nu weer wat meer mogelijkheden om activiteiten in kleine groepjes te ondernemen. Maar wat was het een vervreemde tijd in ons land, met allerlei beperkende maatregelen. Scholen, restaurants, sportscholen, verpleeghuizen en zorginstellingen gesloten voor een flink aantal weken. En dan de verruiming van de maatregelen….. nog steeds blijft het virus veel slachtoffers eisen. Grote evenementen zijn nog steeds niet toegestaan. Het voorheen zo gangbare is niet meer ‘normaal’. Daar zou je stil van worden.

Waar kies je voor?

Alles in het leven heeft meerdere kanten. Oók deze maatschappij ontwrichtende maatregelen door het virus. Je kunt wel blijven klagen omdat je afspraken niet doorgaan. Je kunt blijven morren omdat het ‘nieuwe normaal’, zo anders is dan anders. Maar dan verlaag je je energie en als je niet oppast kom je in een neerwaartse spiraal waarin je makkelijk iedereen buiten jou de schuld geeft. Aan de omstandigheden kunnen we níets doen, wel aan hoe we ermee omgaan! Laten we ons leiden door wat er gebeurt en willen we speelbal zijn? Je kunt ook voor een andere manier kiezen. Namelijk je energie verhogen. Zélf je leven -en doen en laten- sturen in deze omstandigheden. Hoe je dat doet? Door naar jezelf te kijken. Ga maar zitten, val stil, néém de tijd, want diep in jou…is het stil. Daar is het vredig. Daar is geen angst, geen onrust die je misschien wel voelt door alle onzekerheid over wat er gebeurt, maar daaronder is het stil.

Versterk de verbinding met jezelf

Daarom wat schrijfoefeningen, die de verbinding met jezelf versterken. Onderzoek hoe jij erin staat, wat je over dit alles denkt en voelt. Wat het met je doet als je niet kunt gaan en staan waar jij wilt.

Schrijfoefening

Pak je schrijfbenodigdheden en neem elke dag een kwartiertje de tijd voor jezelf. Lees onderstaande vragen en beantwoord ze al schrijvend. Neem voor elk antwoord 3 regels (lijnen) in je schrift. Onderstreep een woord wat je opvalt en schrijf daar weer 3 regels over. Zo ga je verder tot je het gevoel hebt dat je het antwoord helemaal hebt uitgediept. Laat je pen in beweging blijven…en als je het even niet meer weet, schrijf dat dan op, en je zult zien dat er wel weer een impuls opkomt. Je schrijft voor jezelf! Dus alles is goed!

Vraag 1: Kijk eens naar jezelf en vraag jezelf af: Wat doet het ‘nieuwe normaal’ allemaal met mij?

Vraag 2: Hoe denk je/(ik) eigenlijk over het virus? Vind je/(ik)het nep? Zijn de maatregelen passend/ haalbaar voor mij? Wat vind ik het vervelendst nu ik erover nadenk?

Vraag 3: Welke emoties voel je/(ik) m.b.t. het virus? Angst? Boosheid? Verdrietig? Of ben ik onverschillig? Welke gebeurtenis of welke opmerking raakte/raakt me?

Vraag 4: Het minimaliseren van de sociale contacten, hoe is dit voor mij? Snap je/ (ik) het en kan je/(ik) het makkelijk toepassen? Schrijf erover zoals het voor je is.

Vraag 5: Het COVID-19 virus is er nog steeds. hoe ga ik daar mee om?