Herinnerings/levensboek

Een herinneringsboek voor jezelf of je kinderen
Hebben je ouders veel verhalen over hun leven? Wellicht denk je, ik zou het eens op moeten schrijven. Misschien heb je zelf behoefte om je levensverhaal vast te leggen, bijvoorbeeld voor je kinderen of kleinkinderen. Het kan zijn dat je zelf al een poging hebt gedaan om een levensverhaal vast te leggen, maar daarin bent blijven steken. Ik wil je graag behulpzaam zijn bij het maken van een levensboek.

Een levensboek als cadeau
Je vader of moeder wordt zeventig jaar. Je ouders zijn veertig of vijftig jaar getrouwd. Als cadeau wil je ze een boek geven met het verhaal van hen samen of apart. Ze kunnen daar uiteraard zelf ook aan bijdragen met hun eigen verhalen. Ook andere familieleden of vrienden kunnen hier hun herinneringen aan toevoegen. Wat is er mooier dan een levensboek met verhalen van een geliefd persoon en van alle mensen die een rol hebben gespeeld in zijn of haar leven tot nu toe.

Hoe gaat het in zijn werk?
Om te beginnen spreken wij vijf sessies van anderhalf uur à twee uur af, waarin wij met elkaar in gesprek gaan. Ik zal vooral heel veel luisteren en soms doorvragen. Is het lastig om een begin te maken, dan help ik je op weg. 

Materialen verzamelen
Tijdens de gesprekken mag je ook foto’s meenemen, zoals een jeugdfoto, een vakantiefoto of een foto van een geliefd huisdier. Dierbare voorwerpen kunnen ook. Denk daarbij aan een geliefd sieraad, speelgoed van vroeger, getuigschriften, voorwerpen van feestdagen. Een boek of een gedicht is ook een mogelijkheid.

Opbouw levensverhaal
Ik streef er niet naar om een volledig chronologisch verhaal te hebben. We zoeken samen naar belangrijke thema’s en gebeurtenissen uit het leven. Elk leven heeft zijn pijnlijke periodes. Zelf bepaal je wat je daarover kwijt wilt. De eindregie ligt bij jou.

Wat zijn de kosten?
Wil je graag mijn hulp inroepen bij het schrijven van een levensboek, dan bespreken wij samen eerst precies wat je wensen zijn. Daarna maak ik een kostenplaatje.